7 vackraste häckplantor

April 1, 2021 by No Comments

Häckar är oumbärliga för varje trädgård!

De bildar den (vintergröna) strukturen i trädgården och ger avskildhet.

En häck passar varje trädgårdstil
Informella häckar passar in i en landskapsträdgård eller en romantisk trädgård. För en formell trädgård eller till exempel en medelhavsträdgårdstil är en elegant, formell häck perfekt!

Höga häckar är perfekta för privatlivet, genom att skapa så kallade trädgårdsrum (om din trädgård är tillräckligt stor för detta) eller för att bryta igenom en hög, tråkig vägg. Fåglar gillar också att bosätta sig i högre häckar.

Låga häckar är perfekta för att stänga gränser och betona siktlinjer. Du kan också separera de olika användningsområdena i en mindre trädgård.

En trädgård utan vacker häck är inte komplett!
Våra 7 favorit Hedge växter
1. Prunus lusitanica Angustifolia
Portugisisk laurel är en vacker, mörkgrön häck. Bladen är något mindre och långa och smala. Speciellt Angustifolia-sorterna har fina, fina löv. De rödbruna stjälkarna ger en graciös kontrast. Portugisisk laurel växer naturligt något pyramidformat, vilket ger häcken den perfekta häckformen i sig själv. Denna häckväxt är också perfekt för en smalare häck.

Föredrar en solig men ändå skyddad position och är inte för våt på vintern.

2. Elaeagnus Ebbingei
Olivpil är en häckväxt som du inte ser mycket av ännu. Olivpil används dock alltmer i kustområdet, eftersom denna häck tål havsvind. Det glansiga, ovala bladet har olivgrön färg. Många gråvita prickar visas ofta på bladet. Bladets undersida är silvergrå. De bruna grenarna ger en fin kontrast.

Olivpilen gillar en plats i solen och är inte särskilt kritisk med avseende på jordtyp. Tål salt salt vind.

3. Fagus sylvatica
Bokhäck är förmodligen den mest planterade häckplantan i vårt land. Hela nya bostadsområden förses exklusivt med den här häckanläggningen. Oavsett om det här är en så bra idé är bokhäck en mycket vacker häckväxt. Till skillnad från våra andra favoriter är bokhäck egentligen inte vintergrön. Häcken byter färg hela året från färskgrön till (mörk) grön, till orange-brun. De bruna bladen förblir dock på växten under mycket lång tid och skapar en vintergröna (eller snarare vintergröna) helhet.

Även om bokhäckar förekommer naturligt i skogsmark tål denna häckväxt de flesta stigar. Bokhäck har dock svårigheter med för våt jord.4. Ilex crenata konvexa
Japansk järnek är en av de mest populära ersättningarna av buksbom. Tyvärr kan denna häckanläggning vara ganska dyr. Även om det nu finns många varianter är ingen lika vacker som Convexa. Convexa har samma egenskaper som de andra välkända sorterna av japansk järnek och är perfekt för en fin kompakt häck. Dock är bladet sfäriskt och något mer graciöst. På våren blommar Ilex Crenata Convexa påfallande, men på hösten följer de klart synliga svarta bären.

Japansk järnek är inte särskilt kritisk mot platsen, men föredrar lite sur jord. Förblir lågt på egen hand och är mycket lätt att hålla smal eller klippa till önskad form.

Bra lövträdsersättningar
5. Photinia fraseri Red Robin
Du ser inte mycket medlar som en häck i våra regioner än. Men om du reser söderut kommer du plötsligt att stöta på denna speciella häckväxt överallt! Lövverket är blankt och mörkgrönt. Men ny tillväxt är ljusröd. Dessutom blommar Photinia rikligt med stora krämvita plymer. Växten har därför ett helt annat utseende på våren. Genom att beskära regelbundet kan du fortsätta att njuta av de vackra röda löven året runt. Detta är också en bra idé, för Photinia vill ibland bli mer transparent om den inte beskärs för länge.

Photinia fraseri planteras bäst i neutral mark och föredrar en solig plats i trädgården.

Vackeraste vintergröna träd för den lilla trädgården (vintergröna)
6. Viburnum Tinus
Den vintergröna snöboll finns i många trädgårdar. Vanligtvis dock som en ensam buske, träd eller på en stam. Du ser dem sällan som häckplantor. Viburnum gör dock en vacker häck! Du kan skapa en något lösare häck med den, liksom en mycket tät, formell häck. Du kan beskära Viburnum tinus mycket väl i form. Du kan njuta av det vackra vintergröna utseendet året runt. Denna häckväxt blommar från oktober till mars med massor av små vita blommor. Beroende på odlingsvarianten är knopparna bruna till rosa, vilket ger en fin kontrast till den vita blomman. Detta gör att växten verkar blomstra nästan tvåfärgad. Dessutom får denna snöboll även svarta till stålblå bär, som också är populära bland fåglarna!

Viburnum tinus kan planteras i många olika situationer. Skador kan dock orsakas av extrem frost. En något skyddad plats är därför att föredra. Kan hållas smal och växa bred.

7. Prunus laurocerasus
Cherry laurel är en vacker ljusgrön till mörkgrön häckväxt, som kommer till sin rätt i många trädgårdsstilar. Prunus har stora glansiga löv. De mörkbruna grenarna strålar nästan svarta (speciellt om det har regnat). Blommande med många vita panicles sker på våren. Men om man beskärs regelbundet kommer detta inte att hända ofta.

Prunus laurocerasus föredrar jord som inte är för våt (särskilt inte på vintern), men som också kan planteras på många ställen och i många situationer. En sådan häck är ganska bred. Denna häckanläggning behöver definitivt en bredd på 1 meter.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *