GARDEN UNDERHÅLL I HÖST

June 26, 2021 by No Comments

Hösten har kommit och vädret under de senaste veckorna har tydligt visat det. Du kanske inte behöver tänka på det med de senaste regniga dagarna, men det är fortfarande viktigt att säkerställa rätt trädgårdsunderhåll på hösten. Som ett resultat är trädgården redo att utvecklas vackert igen på våren.

10 praktiska trädgårdstips för hösten
Den sista klipprundan för häckar, buskar och gröna beskärningsformer. Med beskärning av former menar vi i allmänhet vintergröna växter som definierar bilden och formar så att säga den gröna ramen för trädgården. De är hårda arter, ofta ganska stora och beskurna i en viss (funktionell) form. Tänk till exempel på häckar, vintergröna strukturer, ensamma träd, block, pyramider och grupper av ikoniska växter. Vissa arter beskärs bättre på våren med tanke på den närmande vintern. Det här är arter som är (något) känsliga för frost. Dessa arter beskärs för sista gången i september, så att såren kan stängas före vintern.

Du kan göra den sista ogräsrundan så att det blir mindre av det när du startar trädgården på våren.

Hösten är dags att plantera blomlökar. Alla känner till de klassiska tulpanerna, hyacinterna och påskliljorna, men dessutom har så många vackra och nya sorter lagts till de senaste åren. Främst arter som planteras för att naturalisera. Dessa sorter förblir i gränserna och genom att välja rätt sorter och plantera dem på rätt plats kommer du att se att lökarna multipliceras lätt så att blommans prakt blir mer och vackrare varje vår.

De frostkänsliga årliga sommarblomstrarna från krukorna och behållarna kan ersättas av vinterblommande växter som vinterlyng, penséer, Helleboris och Skimmia. Titta inte bara på blommans färg utan också på bladets färg, bladets struktur och grenarnas färg. Det är också trevligt att till exempel inte ersätta den blåblommande sommarblomaren Salvia farinacaea, utan bara lämna den där. Så länge den inte fryser allvarligt, kommer denna toppare att fortsätta att blomstra och kommer att vara en juvel i din trädgård.

När du byter ut växterna i krukorna, se också till att dräneringen är i ordning. Särskilt på hösten och vintern måste vattnet kunna rinna ut ur krukorna så att växterna inte har fötterna i vattnet.

Applicera organiskt höstgödsel för både gränser och gräsmatta. Din gräsmatta blir grön av organisk gödning och den härdas av för den kommande vintern, medan tillväxten inte stimuleras. Som ett resultat kommer gräsmattan stabilt in i vintern och kommer att göra en bra start på tillväxten på våren.

Om du har en damm är det bäst att göra lite underhåll vid denna tid på året, inte senare på året. Om temperaturen sjunker under 10 grader går fisken i viloläge och det är bättre att lämna dammen i fred.

När allt detta arbete (och många fler att nämna) är gjort är det mest löven som måste hållas utanför gräsmattan. Gräsmatta (gräsplantor) behöver ljus och på grund av de många bladen som finns kvar på den kan den lätt kvävas. Gräsmattan ligger sedan efter på våren och behöver mer tid för att återhämta sig.

Du kan säkert använda bladen som blir tillgängliga i gränserna. Bladet tillför organiskt material till jorden genom matsmältningen och är också bra för biologisk mångfald. Många insekter men också igelkottar använder tacksam användning av dessa skydd eller som matkällor. Så städa inte trädgården för snyggt, utan hjälp också de olika djuren genom vintern.

Höst är också den bästa tiden på året att plantera och transplantera. Marken är fortfarande relativt varm, växterna vilar och är lätta att transplantera. Det är viktigt att planera i förväg (ofta även på sommaren), för då kan du se hur växterna utvecklas och vad du vill justera som ett resultat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *